Celulita constituie o inflamatie a celulelor adipoase, care se asociaza cu marirea in volum a celulelor grase in asociere cu acumularea de lichide in celule si cu inflamatii locale. Pentru noi toate celulita este de fapt o sursa de frustrari si nervi. Ne tot intrebam de ce avem celulita dupa ce ne tot straduim sa tinem diete mai sanatoase sau mai putin sanatoase si mai facem si sport. Celulita este influentata genetic si de hormonii feminini si nu neaparat la persoanele supraponderale, intalnindu-se mai rar la sexul masculin. Ce este celulita? De ce am celulita?Pentru o mai buna intelegere a ceea ce inseamna celulita va trebui sa ne gandim la structura sistemului limfatic si la functionarea acestuia. Sistemul limfatic este relativ asemanator cu cel sanguin, capilarele limfatice permit trecerea substantelor lichide sau solide din tesutul conjunctiv interstitial si au rolul de a hrani, detoxifia si proteja celulele de infectii, regland echilibrul intre tesuturi si drenand proteinele. Prin aceasta afectiune se altereaza tesutul conjuctiv din cauza acumularii grasimii in celulele adipoase, avand ca rezultat imbatranirea tesutului prin actiunea glucozei asupra fibrelor de colagen si elastina, tulburari la nivelul circulatiei limfatice si sanguine, favorizand retentia de apa si toxine. Ea se intalneste la peste 85% dintre femei afectand de cele mai multe ori abdomenul, coapsele, fesele insa uneori si gambele si bratele. Exista totusi si barbati care prezinta portiuni de celulita dar acestia au frecvent si o serie de modificari endocrine si metabolice. Cate tipuri de celulita exista?Aceasta afectiune cunoscuta si "piele cu aspect de coaja de portocala" cuprinde patru stadii de avansare a bolii si anume:
Cauze ale celuliteiFactorii care influenteaza aparitia celulitei sunt de mai multe feluri si anume: cauze circulatorii care includ factorii cu efect direct in lezarea circulatiei de intoarcere, cum ar fi:
Un alt factor care favorizeaza aparatitia celulitei este alimentatia necorespunzatoare bogata in zaharuri, grasimi si carbohidrati, consumul de alcol in exces deoarece influenteaza negativ tesuturile. Indicat ar fi sa avem intre trei si cinci mese pe zi in care micul dejun si pranzul sa fie mai consistente iar cina mai usoara; constipatia in care eliminarea anormala a deseurilor metabolice conduce la acumularea lor in tesuturile interstitiale. Factorii emotionali si stresul in general, conduc la formarea celulitei prin modificari hormonale. Atunci cand suntem stresati glandele suprarenale produc un surplus de cortisol avand efecte negative si ajutand la formarea si extinderea celulitei prin cresterea glicemiei, a retentiei de apa si acumularea de grasimi. Fumatul poate cauza celulitaFumatul este o cauza in aparitia celulitei deoarece influenteaza actiunea oligoalimentelor asupra enzimelor care regleaza reactiile chimice din organism. Medicamentele de genul celor care combat anxietatea sunt implicate in aparitia celulitei iar combinatia acestora cu contraceptivele este si mai periculoasa deoarece ingreuneaza sistemul circulator. Pubertatea si sarcina cauzeaza celulitaPubertatea influentata de hormonii sexuali, prezinta si ea un factor determinant in aparitia celulitei. Estrogenii, in afara de faptul ca sunt responsabili de retentia apei, stimuleaza si intinderea peretilor vaselor de sange micsorand debitul si ingreunand intoarcerea venoasa. Progesteronul care este secretat in cea de-a doua parte a menstrei, inhiba un alt hormon raspunzator de resorbtia apei si a sarii in tesuturi, iar stagnarea apei in tesuturi sufoca celulele adipoase si intarzie circulatia veno-limfatica. Sarcina, prin cresterea secretiei de hormoni poate fi responsabila de inceputul unei celulite sau de accentuarea unei celulite vechi netratate adaugandu-se la aceasta si compresia venei cave de catre uterul gravid. Menopauza este un alt factor care duce la aparitia celulitei datorita modificarilor de dispozitie si comportament si datorita problemelor fiziologice. Expunerea prelungita la frig sau perioadele in care suntem stresati si obositi sunt alti factori care duc la incetinirea circulatiei limfatice ca si acumularea de lichide si reziduuri celulare neevacuate infiltrate in tesuturi sau celule, ceea ce impiedica schimburile normale. Articole asemanatoare despre celulita: Efecte adverse al anticonceptionalelor: ... Cred ca mai toate citim despre efectele secundare ale anticonceptionalelor in momentul in care decidem sa le luam sau, mai exact, ne sunt recomandate de catre medic. Din pacate, multe femei ...
Elimina celulite cu alimentie bogata in ... Celulita, bat-o vina! Pe langa faptul ca nu arata prea sexy, oare trebuie sa ne facem si griji in privinta problemelor de sanatate pe care le presupune? Se pare ca da.
Celulita nu este ...
Elimina celulita cu aceste 5 ceaiuri Vara este anotimpul in care ne amintim de toate complexele fizice. Celulita ramane una dintre problemele cele mai "usturatoare" ca sa zic asa, o problema pe care este indicat sa o adresam ...
Ai o intrebare despre celulita? |
sfatul medicului
"Celulita reprezinta un depozit de grasime ce cauzeaza denivelari la nivelul pielii si un aspect neplacut al acesteia cunoscut si precum "coaja de portcoala". Instalarea celulitei se produce la nivelul abdomenului, coapselor si feselor, in special la femeile aflate dupa varsta pubertatii, din cauza structurii pielii si a schimbarilor hormonale. Tratata din timp celulita poate fi eliminata. Afla cum pe site-ul Celulita.ro!
Dr. Marian Vornicu